
Piparkūku garšviela
Piparkūku garšvielas pamatu veido:
krustnagliņas, kanēlis, ingvers, smaržīgie pipari, muskatrieksts, melnie pipari.
Tomēr pie šīm sešām pamata garšvielām nebūt nevajag apstāties, jo piparkūku garšvielu lieliski bagātinās arī:
anīss, vaniļa, koriandrs, kardamons.
Pēc patikas un arī tad, ja ir vēlēšanās paspēlēties un paeksperimentēt ar garšām, piparkūku garšvielai var pievienot arī –
riekstus, mandeles, kaltētu citrona/apelsīna miziņu.
Attiecības un daudzums – katras namamātes pašas ziņā, jo vienai patīk akcentēt krustnagliņas, otrai patīk izcelt vairāk ingvera noti.
Piparkūku garšvielas pagatavošana ir ļoti vienkārša – visas garšvielas saliekam dzirnaviņās un samaļam līdz attiecīgajai konsistencei. Pēc savas pieredzes iesaku izejvielas ņemt veselas – kanēli standziņās, ingveru kaltētu (ja izlietosiet tūlīt un neglabāsiet ilgi, var lietot arī svaigu sarīvētu), piparus veselus, vaniļu – vaniļas pāksti (daļu no tās) u.t.t. Protams, var visu ņemt jau pulverī samaltu un tad tikai sajaukt attiecīgajās proporcijās un daudzumā, bet tad tomēr aromāts nebūs tik izteikts kā tad, ja malsiet pašas.
Kur vēl bez piparkūkām lietot piparkūku garšvielu? Variantu daudz un dažādu – ja parastā kēksa mīklai pieliksiet piparkūku garšvielu, tas pārvērtīsies par Ziemassvētku kēksu. Vēl šo garšvielu var izmantot, lai papildinātu dažādus saldos ēdienus – rupjmaizes kārtojumu, putukrējumu. Var piparkūku garšvielu pa šķipsniņai iebērt degošās sveces vidiņā vai turēt vienkārši mazā trauciņā istabā – mājās būs jaušama Ziemassvētku smarža.
Kuram gan negadās

Siera mafini
Arī šis Tev varētu patikt :)

Kāpostu-gurķu-sēkliņu salāti
15. februāris, 2019
Rukolas-tomātu-vistas salāti
26. augusts, 2018